Më kish marrë malli për ca Sanduiçe të Zvicrës me gruyere...kështu pa shance për të gjet të njejtën bukë....dola në konkluzionin...
600 gram Miell
300 ml Qumësht
1 lugë çaji kripë
1 lugë gjelle sheqer
maja birre
Sodë buke
1 kokërr vezë
Merret të gjitha këto, hidhen në një tas dhe rrihen e rrihen mirë e mirë. Punohet brumi, dhe mbulohet me një letër alumini dhe lihet për 1 orë që të fryhet.
Më pas ndahet në forma të vogla, dhe lihet dhe një orë tjetër.
Pas këtij dy orëshi, që duket si 2 vjet, vihen në furrë të ngrohtë me zjarr të mesëm. Pas 20 minutash janë gati.
e shtunë, nëntor 17, 2007
Pain Au Lait
shkruajti
K.
në orën
9:54 e pasdites
6
llafe
e hënë, nëntor 12, 2007
Qofte Kungujsh
duhen:
2 kunguj
djath
thërrime buke
qepë 1 kokërr
2 qepë të njoma
hudhra
vezë
djath
erëza
Miell
Kunguj priten dhe vihen për tu zjerë për dhjetë minuta me pak kripë.
Qepët vihen të skuqen, dhe pasi të kenë marrë pak ngjyrë u hidhet hudhra dhe pas 5 minutash hiqen nga zjarri.
Djathi përzihet me thërrimet e bukës, qepën dhe erëzat.
Kungujt pas zierjes, shtrydhen mirë e mirë sa ti dalë i gjithë uji, dhe vihen në një enë të thellë, dhe aty hidhen dhe të gjithë përbërësit e tjerë.
Merren pak nga pak, bëhen në formë topash duke i rrotulluar mirë nëpër duar, dhe bëhen pak petashuqe, lyhen me miell dhe skuqen.
Hahen pastaj
shkruajti
K.
në orën
3:31 e paradites
2
llafe
erëza Perime, Të skuqura
Speca te skuqur me djath
Duhen:
3 a 4 speca
2 kokërr vezë
miell
djath
erëza
specat priten pergjysem dhe pastrohen. Vihen për tu pjekur, dhe pas pjekjes, lihen të ftohen dhe u hiqet lëkura.
Në një enë përzihet një kokërr vezë, djathi dhe erëzat.
Merren 2 pjata. Në njërën hidhet mielli, në tjetrën veza e rrahur.
Merren specat e qëruar, vendosen një herë në miell, më pas tek veza, dhe përsëri në miell.
Mbushen me djathin dhe erëzat, dhe mbyllen si të ishin të paprerë, dhe vihen për tu skuqur.
shkruajti
K.
në orën
3:28 e paradites
2
llafe
erëza djath, Perime, Të skuqura
Buk misri
1/2 filxhan miell i bardhe
1 1/2 filxhan miell misri
1 luge sode buke
1 luge kripe
1 kokerr veze
pak sour cream apo kos
dy luge vaj
kripe
piper
Perziejme miellrat dhe soden e bukes, dhe kripen,
Ne nje ene rrahim vezen dhe i hedhin kosin dhe vajin.
I perziejme te gjitha dhe i vendosim ne nje tave qe mundesisht te jete e nxehur ne furre.
Lihet ne furre per 20 min!
hahet per 2 dite:)
shkruajti
K.
në orën
3:24 e paradites
4
llafe
e premte, nëntor 09, 2007
Mus'haka *mos Mu Haka*
Ueee....unë kisha pak uri. Dhe kisha nxjerrë mishin e grirë, por nuk doja të bëja bolognese ...kështu shkova dhe ja gatova moussaka.
Në tavolinë:
Një patëllxhan
2 Kunguj
2 qepë
3 thelpinj hudhre
2 domate
Mish i grirë
Merlot (gjys shishe)
2 të bardha veze
Erëza
pak vaj ulliri
vaj spray
Beshameli
2 të verdha veze
një koqe ve
djath Parmiggiano ( mbaroi)
mozzarella
djath të bardhë (pak fare)
Miell (1/3 filxhanit)
Qumësht (1 1/3 filxhanit)
Pak gjalp
Priten kungujt dhe patëllxhanët. I hidhet kripë dhe lihen në një kullesë poshtë çezmës për disa minuta.
Vendosen në furrë për dhjetë minuta. Dhe lihen të ftohen. (Furra lihet e ndezur...fatura vjen muajin tjetër)
Në një tigan vendoset mishi i grirë dhe pak vaj ulliri lihet gjersa mishit ti iki ajo ngjyra e roztë që ka. Unë i hodha verë që në fillim. Pak ama+I hidhen qepët, domatet dhe hudhrat e grira. Lihen në zjarr për 5 minuta.
Merren 2 të bardhat e vezëve. Rrihen mirë e mirë dhe u hidhen erëzat.
I hidhen mishit të grirë dhe më pas ktheni gjithë shishen e verës dhe liheni në zjarr të mesëm për disa minuta.
Hidhet dhe kripa dhe erëzat që keni qejf. Zakonisht unë përdor erëzat që janë në fillim të dollapit.
Në një tenxhere të vogël hidhet gjalpi, qumështi dhe mielli dhe përzihen gjatë gjithë kohës. Pasi të trashet i hidhen të verdhat e vezëve bashkë me vezën ( që i bie ti keni rrafur mirë përpara...).
vazhdoni ti përzieni...
Unë kisha një dorë përzieja mishin, tjetrën beshamelin. Dhe më kruhej hunda!!!
Më pas i hidhet djathi dhe në doni kripë apo dhe erëza të tjera.
Vendosen në furrë.
Një rresht me patëllxhana/kunguj.
NJë rresht me mishin e grirë.
Një rresht me patëllxhana/kunguj
Një rresht me beshamel
Vendosen në furrë dhe lihet gjersa beshameli të ketë marrë një ngjyrë më të verdhë.
Ta dija, kisha bërë Mish Tartar.
shkruajti
K.
në orën
8:12 e paradites
2
llafe
e enjte, nëntor 08, 2007
Salmon i pjekur në furrë
Salmon
1 kokërr qepë
1 domate
gjysëm limoni
Capers
Vendosen qepët në një letër alumini.Sipër i vihet salmoni.
Salmonit i hidhet pak kripë dhe lëng limoni.I vihen përsipër Domatet dhe qepët, limoni.
Mbështillet me alumin. Bëhen disa vrima tek alumini që të mos pëlcasi.
Lihet në furrë të graduar nga mesi i asaj gjësë që rrotullohet për 25 minuta.
shkruajti
K.
në orën
2:31 e paradites
2
llafe
erëza në furrë
byrek më mirë kur i blen 200lek
Po po , e kam menduar disa herë, kur përtoj të gatuaj dhe them, ah...për 250 lekë, blej një byrek, dhe jam në rregull, apo 300 lek një sfoliat tek liceu.
Por mendimet...vazhduan ndërsa une po gatuaja
Byrek me domate dhe qepë
Qërohen domatet he qepët ddhe priten shumë hollshëm e vihen në një tigan për tu pjekur.
Hapen petët ( të gatshme...i ka bërë frëngu ditë përpara)
dhe vendoset masa e përgatitur. mbështillet...unë bëj më së shumti tip trigonash, dhe futen në furrë në një temperaturë mesatare.
Byrek me djath dhe spinaq.
Djath
Vezë
Kos
Spinaq i zjerë
Përzihen të gjitha këto ingredientet, dhe si më sipër, masa i hidhet petëve, futen në furrë.
F!erkohen duart mirë e mirë dhe pritet sa të piqen.
shkruajti
K.
në orën
2:25 e paradites
3
llafe
erëza brumëra
Patate në furrë me djath dhe limon
Nuk kisha mish në frigo, dhe nuk më gatuhej asgjë që mbante karbohidrate, nuk po mu hanin, kështu një sy dollapit dhe në kërkim e sipër u gjetën:
Patate të reja
Karrota të vogla
Qepë (një kokërr)
Domate
Djath,sour cream
Ullinj
Parmiggiano (akoma ska mbaru)
2'3 Limona
Redaktuar me vone:(pasi mu kthy kujtesa)
Zihen patatet dhe karrotat në një tenxhere me pak kripë.
Ndërkohë merret djathi dhe kremi (sour cream, apo ricotta) dhe përzihen. I hidhen dhe ullinjtë. Dhe pasi të jetë bërë një masë e mirë.
PRovohet....hm...dhe hahet pak, dhe i hidhen dhe disa erëza.
Limonat shtrydhen
Merren patatet , qërohen dhe priten.
Vendosen në një tavë. Dhe përzihen me masën e përgatitur.
I hidhet lëngu i limonit. Dhe pak ujë, dhe futen në furrë.
Nëse patatet janë të zjera mirë, pjekja do marri më pak kohë.
shkruajti
K.
në orën
2:20 e paradites
2
llafe
e mërkurë, nëntor 07, 2007
Ndryshime ne Faqe
Popo ndryshime,
se pervecse , e kam filluar diten me ratio 1:2 lajme te keqija,
Dmth 1 ne dy njerez qe takoj apo flas me jep nje lajm te keq,
tani qe erdha te pija nje cigare, dhe te beja nje post te ri, per patate dhe byrek, shoh qe hackerizmi kishte marre udhen!
hmmmm, hackerizmi...
keshtu qe tani e tutje, duhet me shkrujt ca shkronja nese doni te shkruni komente...
nese nuk doni te shkruni shkronjat, atehere, pohoni me koke, dhe e kuptojme!
shkruajti
K.
në orën
8:42 e paradites
4
llafe
e enjte, nëntor 01, 2007
Speca dhe Domate të mbushura me mëlçi
Speca
Domate
Mëlçi
Djath
Kërpurdha
erëza
Krem Djathi
Oriz
Lëng Mishi
verë e kuqe
Specat dhe domatet, priten tek bishti dhe u hiqet pjesa e brendshme.
Mëlçitë skuqen në një tigan të gjerë, u hidhen erëzat, kërpurdhat dhe domatet. Përzihen me verën e kuqe dhe me kremin e djathit.
Pasi të jetë bërë pak masë e trashë i hidhet pak lëng mishi bashkë me orizin (orizin mund ta zieni disa minuta që përpara). Lihet në zjarr të vakët për pak minuta.
domateve. Mbushin
Më pas masa i hidhet specave dhe domateve dhe vendosen në një tavë dhe u hidhet dhe lëngu i mishit.
Mos i mbushni plot, pasi orizi kur zjen hapet si me qenë në supë.
Domate dhe mëlçi dilte shumë e mirë. ende nuk e kam provuar specin e mbushur.
shkruajti
K.
në orën
1:54 e paradites
3
llafe
Role Patëllxhanësh
Sa për hyrje, hera parë që e gatuaj këtë gjënë, dhe hera e parë që e provova, po dilte shumë shumë e shijshme.
Duhen:
patëllxhana (2 copë)
Proshutë e hollë
Krem Djathi
Chevre
Kërpurdha
Patëllxhanët prihen përsë gjati, dhe vendosen mbi kartopiceta.I hidhet kripë. I vihet dhe nje kartopicetë mbi, dhe lihen ashtu si perime pa perime për 1 orë e gjys a 2 orë.
Më pas skuqen në vaj ulliri rreth 3 minuta, sa të marrin ngjyrën e errët.
I shtrohet kremi i djathit. Sipër me delikatesë i vihet Proshuta dhe pak Chevre dhe pak Kërpurdha dhe rrotullohen dhe vihen në një tavë.
Unë kur nuk më rrinin mirë rolet i vija një fije proshutë sipër dhe sikur i lidhja më mirë. I hodha dhe pak salcë domate sipër.
Lihen në furrë me zjarr mesatar për 20 minuta.
Të ngrohta ishin shumë të mira. Tani po pres të ftohen dhe ti provoj të ftohta.
P.S. Eno..kjo ishte për ty, se mi bëre fiksim patëllxhanët. :)
shkruajti
K.
në orën
1:49 e paradites
2
llafe