e hënë, janar 28, 2008

Tavë Dimonçe





Ca behet? Kur duam te hame nga te gjitha....po jooooo....duhet me mbajt diete!

Tavë Dimonçe (Tavë kosi në ditë të djelë)

Duhen:

Mish Qëngji
3 presh të qëruar e të prerë
1 Patëllxhan i prerë


Kos 500ml
miell një lugë
2 kokrra vezë

Kripë, erëza
gjalp
Vaj ulliri



Mishi, preshi dhe patëllxhani vihen për tu zjerë, ndërkohë që ndizet furra.

Pasi rreth 20 minutash, hiqini nga zjarri dhe vendosini në një tavë TË LYER me gjalp ose me vaj ulliri.
Futeni tavën në furrë, duke e përzjerë herë pas here gjeri sa të piqet pak mishi.

Sa herë që shkoni për ta përzjerë (me delikatesë, që mos prishni prasin) nëse janë të thatë, mund ti hidhni pak nga lëngu i mishit. (nëse nuk e keni derdhur , kuptohet)

Kur duket se janë gati për tu pjekur në perfeksion,
Në një tas rrihni vezët dhe më pas hidhini kosin dhe miellin. Pasi të jetë bërë pak si masë e trashë, hidhini dhe kripën.

Këtë më pas e hidhni në furrë dhe e lini për 15 20 minuta.




Oh, ishte shumë e mirë. Eksperiementi të vriste zemrën!

e premte, janar 11, 2008

Lëpirëse Fshatare


Bravo! Bravo! se më gëzoi shumë shpikja ime e re.
Ia gjeta dhe emrin : Lëpirëse Fshatare

Duhen:

Qepë të njoma
Ullinj
Chevre (goat cheese) ose Gjizë

SHihni fotot...ska nevojë për shpjegim.



Në punim e sipër do gjejmë si të bëjmë dhe të njëjtën lërpirëse të skuqur.
Provat e para dështuan, se u hap djathi. Meqë na mbaruan qepët e njoma atëherë ekperimenti shtyhet.

Oh....më ikën 3 qepë kot në tigan:)

Kunguj me salce Shege


Duhen:

Tre kunguj
Pak mish viçi i prepë në copa të vogla
vaj ulliri

për salcën:
Lëng SHEGE (Shegën shtrydheni)
pak verë e kuqe
Pana
djath i thërrmuar.



Kungujt e prepë dhe mishi i viçit vihen në tigan dhe skuqen.
Kur ti vini për skuqja, kontrolloni nëse keni hap aspiratorin apo penxheret.

Ndërkohë që skuqen këto gjëra të mira, në një tenxhere të vogël, hidhet pana dhe djathi i thërrmuar. Sa ngrohen pak i hidhet lëngu i SHEGËS dhe vera e kuqe.
Lihet në zjarr për pak, sa të trashet. 3 minuta para se ta hiqni, hidhini pak kripë.

Ah....dilte e mirë! seriozisht , ia vlente ta bëje një SHEGË kurban!

e shtunë, dhjetor 29, 2007

Kadaif!

Për inat të gjithë atyre viteve që kam prit të haja kadaif!

Një gjë për të ditur mbi kadaifin: NUK KA GJË MË TË LEEEEEHTË !!!!


Duhen:

Gjys kile kadaif
Arra të qëruara (më mirë ti qëroni vetë)
200 Gram Gjalp


Shërbeti:

4 gota sheqer ( kam përdor sheqer të bardh dhe kaf)
3 gota ujë.

Kadaifi shkriftohet mirë e mirë. Vendose në një tavë të lyer me pak gjalp.
Vendoset një shtresë kadaif.
Një shtresë arra.
Një shtresë kadaif.

Gjalpin e shkrijmë dhe ia hedhin përsipër.

E fusin në furrë 250, për 20 min.

Pasi e heqim nga furra e lejmë të ftohet.

Përgatisim shërbetin.
Unë e bëra të hollë, nuk e lashë shumë të trashej.
Shërbetin ia hedhim kadaifit të ftohtë.

Dhe ja , më thjesht se kaq nuk ka.
E vetmja gjë është nëse nuk doni të ngrini pesha, atëherë hidheni shërbetin me GARUZHDE.

Për qejf, o sa mirë je moj ëmbëlsirë.

e hënë, dhjetor 17, 2007

Buk e zez si prej Normandie


po 7 dollare ama......aaaaaaaaaaaa!!!!!!!

Ore Kungull!!!

Duhet të gatuaja Kungujt në frigorifer, pasi kisha frikë se do më prisheshin ...

qe baba:



Kunguj të mbushur



Duhen

4 kunguj
Patate të vogla të zjera
Djath të bardhë
hudhra
Kërpurdha

Kungujt priten për së gjati dhe më pas ndahen copat në dysh. Dmth çdo kungull i bie të nxjerri 4 copa.
Me një lugë i heqim të brendshmet, dhe formojmë një tip varke.

Patatet i zjejmë dhe i bëjmë si pure dhe i përziejmë me djathin dhe kripë a piper, ça tiu kapi dora.

Në një tigan skuqim hudhrat dhe kërpurdhat. Këto ua hedhim sipër patateve, dhe më pas mbushim kungujt.

I fusim në furrë të ngrohur për 15 minuta.

Kunguj si torta




2 kokrra vezë
3 kunguj
një kokërr qepë
Djath i bardhë (ose parmiggiano)
kërpurdha
një thelpi hudhër
patate pure
thërrime buke

KUngujt i presim hollë hollë , gjithashtu dhe qepën dhe hudhrat dhe i vejmë të skuqen bashkë me kërpurdhat.

Vezët i rrahim dhe u hedhim puren e patateve dhe djathin.
Më pas i hedhim dhe të gjithë këto të skuqurat (pasi ti kemi pastruar për ti hequr yndryrën)

I vendosim në një tavë për Cup Cake, dhe u hedhim thërrime buke përsipër.
Lihen në furrë për 15 minuta.



Hahen gjithë qejf

e shtunë, dhjetor 15, 2007

pite me ton


Dita e fundit para pazarit.

kemi
një pite
një gjys kastraveci
pak djath
Ton
qepë
Ranch Sauce

Tonin dhe qepët i skuqa pak jo shumë, pa u bërë qepët shumë të verdha.
Piten lyejeni me ranch (më mirë salc kosi) dhe hidhini djathin dhe tonin me qepët.
Mund të hahet dhe duke ec!

Buk me Salmon



Salmon i tymosur
Tapenadë
2 feta bukë të thekura
Djath
Piper

Akoma më e lehtë për tu bërë.
Në kohën që theken bukët, mund të prisni salmonin dhe ashtu me bukë të thekura, lyejini me tapenadë apo gjalp ose salcë kosi, dhe vendosni një fetë salmoni. Hmmmm

ose merrni salmonin, vendosini djath në mes, dhe rrotullojeni.

Nuk ka më shumë se 130 kalori.

e mërkurë, dhjetor 12, 2007

Topa Gorgonzole (lirë/shpejt part 2)

Më kollaj nuk ka.

Duhet gorgonzola dhe erëza të ndryshme të vendosura në një pjatë.




Gorgonzola Thërrmohet dhe pastaj merret dhe mundohuni të formoini topa me duar. Rrotullojeni topin në erëza.
SHkojnë shumë me carb Cakes, dhe gjithashtu për appetizers.

Mund ti bëni me Chevre

Lirë/Shpejt/ "Crab/Shrimp Cakes" part.1

1 konserve Gaforre
1 konserve Karkaleca
2 luge majonez
1 kokerr veze
Kripe/piper
Therrime buke



Përzihet veza me majonezin dhe më pas i hidhen gaforret dhe karkalecat (të thërrmuar).

Përzihen mirë e mirë gjeri sa të të trashet mirë, dhe fillojmë e formojmë topa apo forma vezake. I lyejmë me thërrimet e bukës dhe i vejmë për ti skuqur max 4 minuta.

Mund të shoqërohen me salcë tartar.

Unë i hodha dhe ca mustardë dhe ca qepë të njoma

e martë, dhjetor 11, 2007

Shttt!

E para, qe kam bere nje aksion te papare, duke pastruar me letra/rroba/dokumenta/dhoma, tu shkrujt letra, verdalle, vara vingo, aiiiiiii, 9 ore , shume lek pazar.... dmth shume e zenme

E dyta, skam pike fuqie, me shkrujt,

e nenta ( ska nevoje me i marre nr me rradhe) i pashe keto fotot, dhe thashe, po i vej, se mendova qe do ti pershkruaja...po ju befshin mire, se gjera te thjeshta jane.

e dyta, me cmeni ky blogu, se me ftofet ushqimi duke kerku aparatin!!! ( Arushi fotograf)


e shtata...mflihet gjume